Rabobank Zakelijk Financieren

Rabobank Zakelijk Financieren bestaat uit diverse zakelijke producten zoals Lease, Leningen, Bankgaranties en Zekerheden. Voor al deze producten heb ik diverse dingen mogen ontwerpen maar de twee grootste projecten zijn Lease en VBF 2.0 (zakelijke financieringen) geweest. Beide een complete redesign van de (web)applicatie.

Het probleem

De huidige webapplicatie van het aanvragen van een zakelijke financiering was sterk verouderd. Klanten hadden veel vragen of kwamen zelfs naar de bank toe om samen met een adviseur het proces van de aanvraag te doorlopen. Om dit proces te versimpelen werd het tijd voor een redesign van de webapplicatie zodat in het vervolg eenvoudig zelf een financiering konden aanvragen.

Aanpak

In eerste instantie was het belangrijk om de juiste informatie op tafel te krijgen over de verwachtingen, pijnpunten en behoeftes van zakelijke klanten van de Rabobank wanneer het gaat om het aanvragen van een zakelijke financiering. Daarom deden een aantal collega’s diverse diepte interviews.

Nadat alle informatie beschikbaar was werden in een aantal workshops customer journeys opgesteld. Hieruit bleek dat het aanvragen van een financiering soms enorme spanning met zich meebrengt en dat onderdelen in het proces wellicht helemaal niet van nut zijn. Ook was het in het proces nu noodzakelijk om de aanvraag in een keer af te ronden terwijl klanten vaak op verschillende punten vastliepen omdat ze bijvoorbeeld nog niet de juiste informatie tot hun beschikking hadden of documenten misten.

Vervolgens werd in een design sprint een nieuw concept ontwikkeld voor de webapplicatie. Bij dit concept moest de overgang van de oriëntatie fase naar de aanvraag fase van een financiering eenvoudig gemaakt worden. Ook wanneer een ondernemer nog geen klant was van de Rabobank zou hij/zij een indicatie moeten kunnen krijgen van de mogelijke financieringen.

Na de design sprint is in een aantal design iteraties samen met de product manager, visual designer, business analisten en service designer een set aan Sketch mockups en Axure prototypes opgeleverd. Het development team is er inmiddels in geslaagd om deze om te zetten naar een werkende webapplicatie en is in mei 2018 live gegaan.

Resultaat

Het app project is nog niet afgerond daarom vind je hieronder een aantal tussen producten die nodig zijn of zijn geweest tijdens de verschillende fases van de ontwikkeling van de app.

Flow diagram

Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Flow Diagram - Maarten Somers

Mockups

Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Idee omschrijven - Maarten Somers
Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Investeringsdoelen - Maarten Somers
Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Productindicatie - Maarten Somers
Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Rotonde - Maarten Somers
Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Investeringsdoelen modal warning - Maarten Somers
Rabobank Zakelijk Financieren 2.0 - Samenvatting - Maarten Somers

Vorige project

Onderzoek UI design voor studenten met autisme

Volgende project

Rabobank Lease Zakelijk