Onderzoek UI design voor studenten met autisme

Mensen met autisme ervaren dingen net even anders dan mensen zonder autisme. Waar sommige dingen voor de meeste mensen duidelijk zijn is dat voor iemand met autisme misschien helemaal niet. Ik was erg benieuwd wat voor effect deze andere interpretatie heeft op het ontwerp van een user interface. Daarom deed ik in 2015 onderzoek naar user interface design voor mensen met autisme. Hierin keken we naar verschillen tussen design stijlen om erachter te komen welke design stijl het beste past bij de behoeftes van studenten met autisme.

Aanpak

Het onderzoek bestond uit verschillende fases. De eerste fase bestond uit het onderzoeken van wensen en behoeftes. Door diepte interviews en workshops met 11 studenten met autisme probeerde we erachter te komen welke eisen nodig zijn voor een user interface. Vervolgens gebruikte we deze inzichten om een drie prototypes (Skeuomorphic, Flat en Material Design) van een agenda app te maken in InVision. Om tot slot het prototype voor te leggen aan dezelfde studenten.

Resultaat

Het complete onderzoek is in onderstaande paper beschreven. Dit wetenschappelijk paper is gepresenteerd op de Mobile HCI ’16 in Florence, Italië.
Benieuwd naar alle projecten?

Volgende project

Rabobank Zakelijk Financieren